Newsletter – Abril de 2019

Un nou model més a prop!

El model de participació i convivència es consolida arreu del territori!

En l’anterior butlletí et vàrem explicar com va transcórrer la jornada “El Model de governança participativa” on es va presentar el Manual per la dinamització de la Taula de Participació Social del Centre Penitenciari i el document del Model de Participació i Convivència a les presons catalanes.

Podem confirmar que està sent un treball d’equip on, tant els professionals dels CP (servei interior i rehabilitació) com les entitats, tenim espais de treball conjunt on compartir experiències i aprenentatges de la posada en marxa del MPiC, fet que ha generat un treballar plegats per superar els esculls que sovint acompanyen als canvis en les grans organitzacions.

Els equips de professionals i de persones voluntàries dels 9 centres penitenciaris catalans estan treballant en la seva implementació respectant el ritme i les peculiaritats del territori. Aquesta feina, liderada fins per la Rosa Maria Martínez, està generant una dinàmica de treball que encaixa totalment amb els valors i principis de totes les persones que formeu el Grup 33.

Volem aprofitar aquest moment per donar-vos les gràcies pel suport durant aquest 10 anys, on ara comencem a palpar l’impacte de la feina constant de l’equip del Grup per transformar el model de gestió de les presons a Catalunya.

Durant aquest últim semestre s’han dut a terme formacions teòriques per a funcionaris i visites pràctiques en centres penitenciaris on s’està implementant el MPiC. El CP de Lledoners és el centre on s’està implementant des de fa més temps, en la totalitat dels mòduls i nosaltres vam poder participar en una de les visites pràctiques. La veritat és que en vam sortir molt contentes i cada cop més convençudes que aquest model és una realitat! A més a més, a Lledoners formem part de la Taula de Participació Social del centre i de la comissió de comunicació, que redacta els butlletins. Us deixem el de juliol i el de desembre!


Plenari d’entitats de la Taula de Participació Social 2018

El 12 de desembre es va portar a terme el plenari de la TPS 2018 per renovar les entitats que representaran la Taula de Participació Social a partir d’ara. Volem donar les gràcies a Fundació IReS, Fundació Ared i Suara Cooperativa per la feina feta fins ara i alhora felicitar a les entitats que entren noves o que renoven: Suara Cooperativa, Fundació Autònoma Solidària, Fundació Suport Solidari i Fundació Apip-Acam ! Nosaltres seguim dos anys més representant les entitats de voluntariat.

Campanya de voluntariat des de la Taula de Participació Social

Les entitats membres de la Taula de Participació Social hem iniciat la campanya per donar a conèixer el voluntariat penitenciari. Gràcies als voluntaris i voluntàries El Periódico, El Punt Avui i Catalunya Ràdio ja han fet una peça informativa sobre el tema. Us les deixem enllaçades!

Participem al programa “Quan arribin els marcians” de TV3

“La societat sempre ha demanat que les presons han de ser un lloc on es castiga la gent pel que ha fet però ens hem adonat que castigar la gent no funciona”
La nostra companya Marta Nomen va participar al programa “Quan arribin els marcians” de TV3, dedicat als models de presó i el pas de les persones per aquesta. Si no vàreu poder veure el programa, no us el perdeu. Trobareu l’enllaç aquí!
També us recomanem el reportatge que es va emetre al programa 30 minuts, sobre l’aïllament a la presó. Podeu veure’l en aquest enllaç.

I al 2019… què estem fent?

Ara que el Model de Participació i convivència s’està aplicant volem formar part de la difusió i sensibilització del mateix. Aquest any seguirem de prop el model i treballarem per donar-lo a conèixer, sigui a través de les nostres xarxes socials (segueix-nos a twitter i facebook!) i els butlletins que rebeu, a través dels mitjans de comunicació que ens requereixin i les universitats i entitats on fem xerrades de sensibilització.

A més, el passat 14 de març es va presentar el Pla Estratègic d’Execució Penal al Centre d’Estudis Jurídics i Formació Especialitzada, en una sala d’actes pleníssima. Són les línies d’acció que regiran la feina del Departament de Justícia els pròxims 10 anys i on el MPiC és un eix vertebrador. Des de la Taula de Participació Social hi seguirem treballant i les entitats seguirem defensant-lo i consolidant-lo!
D’altra banda, actualment estem col·laborant en la preparació de la guia didàctica per aplicar el MPiC a través de les sessions de Debat a Bat que es fan al CEJFE a càrrec de Marta Martorell juntament amb Alperroverde com a entitat i un representant d’interior o de l’equip tècnic de cada centre ordinari de Catalunya.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *