Newsletter – Juliol 2018

Avancem cap a un nou model!

Des del Grup 33 us volem desitjar unes molt bones vacances d’estiu però, abans, ens agradaria informar-vos de l’actualitat de l’execució penal a Catalunya.

Jornada de Governança participativa
Com ja sabeu actualment som una de les 9 entitats representants a la Taula de Participació Social (TPS). Ja des de fa uns quants anys s’està impulsant la creació i funcionament de les TPS en cadascun dels centres penitenciaris de Catalunya. Aquestes, anomenades TPS Perifèriques o de segon nivell, són l’òrgan de participació i consulta per tal d’aplicar el nou Model de Participació i Convivència, en el que tants anys portem treballant. Ens plau comunicar-vos que el passat 6 de juny va tenir lloc la jornada sobre “El Model de Governança Participativa“, on es va presentar el Manual per a la dinamització de la Taula de Participació Social del centre penitenciari i el document del Model de participació i Convivència a les presons catalanes.
Amand Calderó i Pilar Heras van donar la benvinguda a la jornada i van  insistir en la necessitat de comptar amb les entitats socials per millorar el model d’execució penal.
La Direcció General de Serveis Penitenciaris (DGSP) va presentar un document on es recull el MPiC com a model d’organització funcional, afavoridor d’un clima de convivència prosocial a les unitats residencials i promotor de l’autonomia i la participació dels interns/es. És una nova forma de governança a les presons catalanes, que consisteix en la participació i la interacció de tots els agents de la institució i requereix la implicació de tots els professionals, entitats col·laboradores i de voluntariat, interns i famílies.
La nostra companya Marta Nomen va participar en una Taula Rodona i va remarcar la necessitat d’entendre la participació de les entitats en els espais de co-creació de les noves accions per tal d’implementar el MPiC . Podeu veure’n el vídeo aquí.

Taula perifèrica del C.P. Lledoners
Aquest 2018 ens proposàvem impulsar les Taules perifèriques dels Centres Penitenciaris i actualment ja s’han activat les taules perifèriques dels 12 centres penitenciaris de Catalunya.
Nosaltres formem part de la Taula del CP de Lledoners, pioner en l’aplicació del Model de Participació i Convivència, juntament amb altres entitats, i actuem de referents de la Taula de primer nivell al centre. A més, ara hem entrat a la Comissió de Comunicació interna de la Taula. Si treballeu en algun centre on s’estigui aplicant el Model i no formeu part de la Taula del centre, us animem a participar-hi!

INTRESS i IRES s’uneixen al nostre manifest
Les entitats INTRESS i IRES que atenen a persones en risc d’exclusió social des de l’inici fins al final del seu recorregut vital, en el moment en què ho necessitin, s’han unit al nostre manifest i se sumen a la llista d’entitats que ens donen suport. Encara no heu signat el nostre manifest? Animeu-vos a formar part de la Plataforma que fa una altra presó possible!

Què més volem fer aquest 2018?
Aquest any ens havíem proposat objectius com els que ja hem anat complint, però queda feina per fer. Impulsarem la TPS de Justícia Juvenil, millorarem de la formació del voluntariat en centres penitenciaris i treballarem en el Pla de suport a la sortida de la presó. Tot està iniciat però seguirem treballant perquè siguin una realitat al 100%!
Seguirem treballant a tots els CP catalans per a que el Model de Participació i Convivència s’implementi i arribi a totes les persones privades de llibertat. A més, seguirem la tasca de sensibilització del model, fent xerrades a Universitats i altres espais. Seguim agraint a tots els centres universitaris i organitzacions que compten amb nosaltres com a formadors en un model penitenciari nou i integrador.

El manifest

Ja comptem amb més de 9000 signants i 28 entitats. Coneixes gent que voldrien unir-se a nosaltres? Creuen en un altre model penitenciari? Parla’ls-hi de nosaltres! T’ho posem fàcil. Envia’ls aquest enllaç i que entrin a formar part de la gent que creiem en el canvi!

L’agenda

Hem obert una agenda d’activitats al nostre web que volem emplenar amb totes les activitats de Catalunya relacionades amb l’execució penal i que facin promoció de la reinserció. En feu a les vostres entitats? Teniu constància d’alguna activitat, jornada o formació? Feu-les arribar a info@grup33.org i en farem difusió a les nostres xarxes i al calendari de l’agenda!

Volem acomiadar-nos donant-vos les gràcies de nou pel vostre incondicional suport a la cursa de fons que suposa millorar l’execució penal a Catalunya.

Seguirem treballant i informant-vos, perquè una altra presó és possible!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *